NEUROFEEDBACK

stress – concentratie problemen – chronische vermoeidheid – overspannenheid of burn-out – een vol hoofd – AD(H)D – autisme ASS – hooggevoeligheid HSP – beelddenken – snel overprikkeld

Ervaar je één of meerdere van bovenstaande klachten?

Dan kan neurofeedback therapie je helpen om deze klachten te verminderen! 

Neurofeedback kan je klachten verminderen!

Bovengenoemde klachten en diagnoses wijzen vaak op een brein wat niet past in de omgeving. Het aanpassen van de omgeving is niet altijd (volledig) mogelijk, maar je kunt het brein trainen om klachten te verminderen. Inzicht in hoe jouw eigen brein werkt zorgt er ook voor dat je rekening kunt houden met wat jij (of jouw brein) nodig hebt. Ook daardoor zul je minder klachten ervaren en beter functioneren.

De werking van neurofeedback is wetenschappelijk bewezen. Hierover zijn vele artikelen te vinden op de wetenschappelijke publicatiesite Pubmed.

“Ik ben scherper als ik op school de vragen lees. Ik ga er niet meer automatisch vanuit dat ik bij alle vragen hetzelfde moet doen. Daardoor maakte ik vroeger veel fouten. Ik let ook veel beter op.”

Wout – 12 jaar

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een therapievorm waarbij je gebruik maakt van het lerend vermogen van het brein. Met neurofeedback verander je de hersenactiviteit, waardoor het brein beter in zijn omgeving past. Hierdoor ervaar je minder klachten op school, of op je werk. Door tijdens de training de hersenen direct te belonen voor goed gedrag leert je brein wat jij fijn vindt en zal het dit gedrag vaker laten zien. Dit heet ‘operante conditionering’. Vaardigheden die je op deze manier aanleert verleer je niet weer. Het werkt net als bij leren fietsen, zelfs na jaren pak je het fietsen zo weer op.

Je traint je hersenen naar de ‘gewenste’ toestand. Stress vermindert door je hersenen te belonen als ze minder stress vertonen en een overprikkeld ADHD-brein beloon je als het zich beter kan concentreren. Neuro-feedback betekent dat je je hersenen (neuronen) feedback (terugkoppeling) geeft op wat ze doen. Positieve beloning als ze de goede hersenactiviteit laten zien.

In de figuur hierboven zie je verschillende activiteit in de hersenen. Een gezond brein kan schakelen tussen de verschillende fases. Een gezond brein is het gele hoofdje. Als we het vergelijken met een auto, dan draait de motor stationair. Je kunt gaan rijden door gas te geven (groen, focus als je een taak wilt uitvoeren) of je schakelt even terug naar paars, dan zoek je in je geheugen.

Heb je een brein wat in de normale stand ‘paars’ is, dan heet dat onder geactiveerd. Dit zegt niets over je intelligentie! Het zegt alleen dat het je meer moeite kost om naar een focus (groen) te komen. Ook staat een ´paars´ brein meer open voor prikkels van buiten af. Daardoor is het nog moeilijker om je te concentreren (groen).

Om beter te functioneren trainen we met neurofeedback je brein richting ´stationair draaien´ (geel). Van hieruit kun je alle kanten opschakelen, terug naar paars = geheugen of naar groen = focus.

Heb je stress, dan heb je een ´rood´, over geactiveerd brein. Dit kun je weer naar ´geel´= normaal, trainen. In dat geval beloon je je hersenen als ze een minder hoge activatie laten zien.

Neurofeedback heeft een blijvend effect en er zijn geen bijwerkingen.

“Ik laat me niet meer afleiden door mensen die op de gang lopen of door gefluister of door dingen die buiten gebeuren.

Ik kan mijn aandacht beter bij mijn werk houden.”

Wout – 12 jaar

Hoe ziet een traject eruit

Eén meting in de praktijk, daarna thuis trainen

Een neurofeedbacktraject start met een intakegesprek en een EEG-meting in de praktijk. Met behulp van een EEG-band doe ik een nulmeting. Daarna vullen we samen een klachtenlijst in. Op basis van je klachten en het EEG-beeld bepaal ik welk traject voor jou passend is. Ik stel een trainingsdoel en een aantal sessies vast. Daarna ga je thuis, op je eigen mobiele telefoon, met de Brainmarker-app trainen.

Je huurt een EEG-band bij mij, of je koopt er zelf één (Choosemuse). Tijdens de trainingssessies meet de band jouw hersenactiviteit. De training bestaat uit het kijken naar zelf gekozen YouTube filmpjes, via de Brainmarker-app. Als de EEG-band de gewenste hersenactiviteit meet wordt het beeld waar je naar kijkt automatisch groter. Zijn je hersensgolven niet van de gewenste soort, dan wordt het beeldscherm klein. Op deze manier worden je hersenen beloont (met een groter scherm) als ze de juiste activiteit laten zien.

Je traint minimaal 3 keer per week een half uur.

Een traject duurt (afhankelijk van het doel) 20, 40 of 60 sessies. Bij 3 keer per week trainen duurt dat ca. 3 tot 5 maanden. Vaker per week trainen mag, dan heb je sneller resultaat.

Wil je nog meer informatie over neurofeedback en hoe het werkt in verschillende situaties, kijk dan op de site Brainmaker.

Neurofeedback is de basis om beter te kunnen leren en presteren

Neurofeedback kan de juiste voorwaarden creëren voor leren, bijvoorbeeld als je een beelddenker bent. Maar ook als je je slecht kunt concentreren door alle prikkels om je heen als je hooggevoelig bent, of autisme hebt of wanneer je slecht slaapt vanwege bijvoorbeeld stress.

Meer informatie over beelddenken en hoe beelddenkers anders leren vind je hier: Beelddenken

Kosten neurofeedbacktraining

De kosten voor neurofeedbacktraining bij Kind- en oudercoaching Harderwijk zijn opgebouwd uit een aantal onderdelen:

  • Vaste kosten voor een voormeting, een intake gesprek om het trainingsdoel te bepalen en een eindgesprek.
  • Begeleiding en toezicht van de coach tijdens het traject.
  • Gebruik maken van de Brainmarker app.

Voor het trainen heb je nodig:

  • Een EEG-hoofdband (huur via de praktijk of eigen aanschaf)
  • Een mobiele telefoon om de Brainmarker app op te downloaden en tijdens de training te gebruiken.

De training en duur van het traject

Op basis van de intake, de voormeting en een vragenlijst wordt het trainingsdoel en het aantal trainingssessies bepaald (20, 40 of 60 sessies).

Doorgaans bestaat een traject uit 40 sessies. Alleen bij de behandeling van kortdurende stress volstaat vaak een korter traject. In sommige gevallen kun je ervoor kiezen om na 40 sessies verder te trainen naar meer focus /concentratie. Hiervoor wordt dan in een tussenmeting een nieuw trainingsdoel bepaald.

Om het gewenste resultaat te behalen train je minimaal 3 keer per week. Vaker mag, maar maximaal 1x per dag.

  • 20 sessies = ca. 7 weken
  • 40 sessies = ca. 14 weken
  • 60 sessies = ca. 21 weken.

Een korter traject dan voorgeschreven zal niet leiden tot het gewenste resultaat. Het aantal trainingssessies is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

EEG-band huren of kopen

Voor het trainen heb je een EEG-band nodig en een mobiele telefoon. Een EEG-band kun je huren in de praktijk, of zelf aanschaffen. Ik werk met de EEG-band van Muse, type S. Kies je voor aanschaf, dan dien je de band zelf bij Muse te bestellen. Kosten zijn ca. € 379  Choosemuse.

Optioneel kunt u een beschermhoesje (Muse S case) mee bestellen voor ca. € 27.

Een EEG-band bestaat uit een sensor die je in een stoffen hoofdband is geklikt. Als je een EEG-band bij mij huurt, huur je de sensor. Iedere klant ontvangt van mij een nieuwe, eigen stoffen hoofdband.

Je betaalt een borg van € 150 per EEG-band/sensor, deze borg ontvang je terug bij het retourneren van een goed werkende sensor.

Kosten voor een traject

neurofeedback kosten 2024

Meer informatie en aanmelden:

Hester Hinrichs

Kind- en oudercoaching Harderwijk en Ermelo

kindercoachingharderwijk@gmail.com

06 – 249 78 222