FAMILIEOPSTELLINGEN

Familieopstellingen in gezinnen

Je gezin is een systeem, zowel het gezin wat je nu met je partner en kinderen vormt, als het gezin waar je uit voort komt. Maar ook een klas, een bedrijf en onze maatschappij zijn systemen. In ieder systeem gelden dezelfde basisregels, we noemen die systemische wetmatigheden. Als er binnen een systeem één of meerdere wetmatigheden niet ‘kloppen’, dan merk je dat bijvoorbeeld in het gedrag van een kind. Maar ook zelf kun je hier flink last van hebben. Dingen in je leven ‘stromen’ dan niet. 

Deze manier van werken noemen we systemisch werk, kijk je op deze manier naar een gezin, dan heet het een familieopstelling.

Staat een ouder niet op zijn plek in het gezin, dan zal een kind die plek in gaan nemen. Dat kan zich uiten in brutaal gedrag, ongehoorzaamheid, gedoe aan tafel. Kinderen reageren onbewust op de systemische wetmatigheden.

Sta jij zelf niet op je plek, omdat één van je ouders niet voldoende voor jou aanwezig kon zijn, of heb je bijvoorbeeld een oordeel over één van je ouders? Dan klopt er systemisch iets niet en zul je daar last van hebben. Dingen stromen dan niet.

Kinderen zijn vaak de genen die die onbewuste patronen zichtbaar maken. Met hun gedrag willen ze iets duidelijk maken. Ik help jullie graag om dat gedrag te vertalen, door jullie inzicht te geven in jouw systeem en in hoe jij jouw plek op een goede manier weer inneemt.

Zo ontstaat er rust.

Systemisch werk voor volwassenen

Herken je dat? Dat je elke keer dezelfde dingen tegen komt die jou belemmeren? Stenen op je weg die er voor zorgen dat jij niet vrijuit kunt leven? Wellicht heb je er al met verschillende mensen over gesproken, misschien al met een coach of therapeut. Maar er blijft steeds ‘iets’ achter waar je geen vat op krijgt? Hoe hard je het ook probeert? Een (familie)opstelling kan je dat inzicht wel geven.

Een keertje ervaren? 

Ik nodig je uit, in de natuur. Daar is het namelijk makkelijker om te voelen. Even uit je hoofd, de wind door je haren, vogels om je heen, het bos dat je welkom heet. Wat er ook speelt in je leven, hier mag je zijn.

Meer inzicht in jouw systeem van herkomst, of in een ander thema, kun je krijgen via een opstelling in de natuur. Soms kunnen we snel gaan opstellen, soms vraag het daadwerkelijk opstellen wat meer tijd of een volgafspraak. Systemisch werk is complex en kan ingrijpend zijn, daarom neem ik de tijd voor jou. De achtergrond van jouw vraag, jouw verhaal, of jouw (af)stemming kunnen betekenen dat we een gesprek voeren, maar nog niet daadwerkelijk iets op (kunnen) stellen, maar ook in een gesprek begeleid ik je in jouw proces. 

Een afspraak in de natuur duurt ca. 1,5  uur, kosten zijn € 105,- incl. BTW.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Mail of bel mij dan.  

Familieopstellingen, opstellingen of systemisch werk, het zijn namen voor een manier van coachen die je helpt om inzicht te krijgen in jezelf. In een (familie)opstelling worden, vaak onbewuste patronen en overtuigingen, zichtbaar gemaakt. Bij een opstelling plaats je dingen die je wilt bekijken, voor even, buiten jezelf. Een voorbeeld: stel je thema is ‘boosheid’. Dan kun je in een opstelling je boosheid neerzetten, je kiest iets wat jouw boosheid mag representeren. Dat kan een steen zijn, een boom, een poppetje of een papier op de grond waarop je het woord ‘boosheid’ heb geschreven. Het maakt niet uit wat het is. Op het moment dat we afspreken dat dat voorwerp ‘jouw boosheid’ is, dan ligt de boosheid even buiten jezelf, hij ligt in ‘het veld’. Daarna gaan we kijken hoe jij je tot die boosheid verhoudt. We kunnen kijken wat hier bij hoort en wat dit dan met je boosheid doet. Soms is een thema iets in je familielijn, of gaat het zelfs over een persoon uit je familie, in deze situaties spreken we over een familieopstelling. Het mooie en bijzondere van deze manier van coachen is dat je het gaat over wat je voelt. Er zijn prachtige boeken over geschreven, er is heel veel onderzoek gedaan naar deze manier van werken, maar er is nog geen verklaring hóe het werkt. We weten alleen dàt het werkt.

Review opstelling in de natuur:

“Hester geeft me een heel fijn gevoel. Heel welkom. Met alles wat ik met me meeneem. Ze veroordeelt me er niet om en straalt vertrouwen uit. Ze geeft me de ruimte om, al wandelend, eerst tot mezelf te komen. Om het vertrouwen te vinden een familie opstelling aan te gaan. Het blijft confronterend om je pijn en patronen aan te kijken. Ik heb daarvoor eerst een veilig gevoel nodig en die voel ik bij Hester op een natuurlijke manier. Het is erg bijzonder om intuïtief symboliek te geven aan de schatten van de natuur. De tijd nemen om te voelen wat me al zo lang blokkeert, werkt voor mij heel helend in de natuur. Het energetisch teruggeven van ballast van mijn voorouders voelde verlichtend. Hester geeft me alle ruimte en stelt op fijne momenten een vraag om beweging te brengen in de opstelling. Voor mij was het een hele fijne en waardevolle ervaring.”

Simone van Halsema