INDIVIDUELE COACHING

COACHING

Een unieke oplossing voor jullie

Ieder mens, ieder gezin en iedere situatie is uniek. Dat geldt ook voor de reden van het gedrag van jullie kind. Er is dan ook geen pasklare oplossing. Het onzekere of boze gedrag van het ene kind kan een heel andere oorzaak hebben dan de onzekerheid of boosheid van een ander.

Het is belangrijk om voor jullie unieke situatie, samen te gaan onderzoeken wat er nodig is.

Traject

Coaching is een kortdurende vorm van begeleiding. We starten met een kennismakingsgesprek, met ouders en kind, samen of apart. Daarna bedenk ik wat een mooie volgende stap zou zijn. Meestal zien we elkaar 5 tot 8 keer.  Iedere situatie is uniek. In overleg bespreken we wat nodig en mogelijk is.

Voor alle leeftijden

Als kindercoach kan ik je helpen met kinderen van alle leeftijden.

Alleen de aanpak is per leeftijd verschillend. Grofweg kun je zeggen dat ik bij kinderen van 0 tot ca. 9 jaar de ouders begeleid om hun kind te helpen. Vanaf een jaar of 9 jaar kan ik ook het kind dingen leren. Een kind kan vanaf deze leeftijd al wat reflecteren op het eigen gedrag. Een belangrijk uitgangspunt bij coachen.

Een sessie

Een sessie duurt een uur tot anderhalf uur.

We bepalen eerst een doel: wat wil het kind bereiken of leren. Elke sessie gaan we werken aan het bereiken van dat doel. Welke talenten heeft het kind en hoe kan het die inzetten voor het behalen van het doel?

Buiten in de natuur of binnen

Buiten in de natuur kom je makkelijker ‘uit je hoofd’ en gebruik je al je zintuigen. De natuur biedt vrijheid, rust en maakt het ongedwongen, dat helpt kinderen en volwassenen om sneller tot inzicht te komen.

Ik maak gebruik van allerlei materialen, zoals spellen, inzichtkaarten of edelstenen. Creatief aan de slag gaan vind ik ook fijn, door het maken van een schilderij, beeld, collage of mandala kom je tot rust en kun je verwerken.

Niet alle kinderen houden van praten. Daarnaast beschikken zij vaak niet over de (juiste) woorden om uit te leggen wat er speelt, of ze weten het simpelweg niet. Tekenen is dan een mooie manier om hen hun verhaal te laten vertellen. Er wordt al heel lang onderzoek gedaan naar de symboliek in tekeningen. Het analyseren van kindertekening is voor mij een fijne manier om inzicht te krijgen in wat er in het kinderhoofd om gaat. Ook bij hele jonge kinderen is dit een mooie werkvorm.

Kind- en oudercoaching

Ik werk met het kind en met de ouders. Soms vindt een sessie samen plaats, soms met alleen het kind, of met alleen de ouders, of een van hen.

Aan het eind van een sessie met een kind vertelt het kind zelf aan de ouders wat het kwijt wil. Wat ik met een kind (en uiteraard met de ouders) bespreek is privé. Ik deel zelf geen informatie over het kind met de ouders, als een kind dat niet wil. Als er dingen besproken zijn waarvan ik vind dat de ouders dat moeten weten, dan zal ik dat uitleggen aan het kind en bespreken we het samen met de ouders.

Beide ouders zijn heel belangrijk in het proces, ook als ik alleen met een kind werk. Jullie kind kan dit niet alleen!